HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Pátek 29.03.2024
 

SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Přírodní památka DOMORACKÉ LOUKY [ Přírodní památka ]

Hostašovice, Přírodní památka Domoracké louky
Přírodní památka
Přírodní památka "DOMORACKÉ LOUKY"

Datum vyhlášení: 1989

Popis:
Představuje území lučních porostů o rozloze 7,18 ha situovaných nedaleko obce Hostašovice v pramenné oblasti Srního potoka cca 360 m. n. m. Lokalita se nachází v přechodném území dvou fytogeografických okresů - Moravské brány a Vsetínské kotliny a je tvořena společenstvy podmáčených luk s přechodem k pastvinám. Cílem ochrany je uchování přirozených podmínek jedinečného naleziště chráněného druhu prstnatce májového (dactylorhiza majalis L) a dalších mizejících a chráněných druhů rostlin.


Zastavení č. 21 - Domorazské sedlo, naučné Palackého stezky

Návštěvou přírodní památky Prameny Zrzávky jsme opustili území Přírodního parku Podbeskydí. V délce asi 2 km tvoří silnice do Valašského Meziříčí hranici mezi Přírodním parkem Podbeskydí a Chráněnou krajinnou oblastí Beskydy.

Silnice (zároveň i železnice) využívá terénu Domorazského sedla, kterým prochází v nadmořské výšce 395 m (u železničního přejezdu) hlavní evropské rozvodí mezi Baltským a Černým mořem.

Sedlo tvoří významný krajinný předěl mezi 16 km dlouhým pásmem Veřovických hor, mezi Trojačkou (715 m) a jižními výběžky Podbeskydské pahorkatiny. Od konce 19. století je dopravně využíváno vybudováním silničního spojení Opava - Nový Jičín - Valašské Meziříčí - Vlárský průsmyk - Trenčín a postavením železnice Kojetín - Ostrava. Nádraží Hostašovice pochází z roku 1885.

Po odlesnění údolí v 19. století mezi silnicí a železniční drahou se vyvinulo na vzniklých loukách velmi pozoruhodné společenstvo s komplexem lesních a lučních ekosystémů. Mimořádné stanovištní podmínky na tzv. Domorazských loukách umožňují a na minilokalitách podmiňují vznik rozdílných a kontrastních společenstev. Celá lokalita se vyznačuje masovým výskytem prstnatce májového, na některých místech se setkáme s mečíkem střechovitým, prstnatcem fuchsovým, hladýžem pruským, hořečkem brvitým, tužebníkem obecným a dalšími druhy.

Celé lokalitě hrozil bezprostřední zánik, když v 80. létech byla určena pro tzv. "náhradní rekultivaci" za zábor zemědělské půdy pro některé doprovodné stavby, podmiňující výstavbu jaderné elektrárny "Blahutovice". Po delších sporech byly Domorazské louky vyhlášeny přírodní památkou.

Přilehlé zalesněné plochy hostí rovněž velmi pozoruhodné bylinné patro. Mezi druhy vyniká zejména masově rozšířený barvínek menší.

Název Domoraz pochází údajně od osadníka Domoráda. Domoraz je rozdělen na Horní a Dolní a katastrálně patří ve značné míře Hostašovicím. V lesích se nacházejí jezírka a studánky s mnoha poetickými jmény. Hluboké lesy byly útočištěm zlodějů a lupičů, kteří prý zde ukrývali své poklady. V pověstech jsou vzpomínáni loupežníci Šimák, bludovický Bartosch a nejvíce Jura Bartůšek, popravený v Novém Jičíně roku 1719.
Hostašovice, Podbeskydí
Přírodní památka

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.hostasovice.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 08.03.2010 v 11:35 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR