HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

MUZEUM ZDEŇKA BURIANA - NÁMĚSTÍ - ŠTRAMBERSKÝ HRAD [ Turistická trasa ]

Délka trasy: 600 m, čas: cca 30 min.

Trasa začíná u Muzea Zdeňka Buriana, čp. 456 - původně stará tržnice při dolní bráně, od roku 1822 sloužila jako masné krámy, později zde bylo umístěno městské muzeum. V roce 1992 zde bylo otevřeno Muzeum světoznámého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana. V budově je i Městské informační centrum. V přilehlé zahrádce stojí za povšimnutí studna s dřevěnou obrubní a rumpálem.
Od muzea se vydáme nahoru k Náměstí kolem kříže před radnicí z r. 1895. Dominantou Náměstí je farní kostel sv. Jana Nepomuckého vybudovaný v letech 1721-1723 na popud olomouckého jezuity Karla Pfefferkorna. Nad hlavním oltářem je vzácné sousoší Kalvárie, pocházející z kostela Povýšení sv. Kříže na Kotouči z roku 1660. Výzdoba kostela dekorativní šablonovou malbou a mozaika Panny Marie na farní budově pocházejí z počátku 20. století a jsou dílem brněnského malíře Jano Köhlera. Věž kostela byla přistavena v l. 1907-8, misijní kříž u kostela je z r. 1834. Uprostřed Náměstí se nachází novorenesanční kašna s alegorickou postavou Hygie z přelomu 19. a 20. století. Našim zrakům ukrytá je studna pod pumpou vedle kašny, která sloužila k potřebám městského pivovaru, zbořeného roku 1865. V Muzeu Novojičínska (expozitura Štramberk), čp. 31, navštívíme stálou expozici z r. 1985 zachycující historii města od pravěku až po novodobé dějiny. Měšťanské domy pocházejí z 1. poloviny 19. století.
V levém rohu Náměstí začínají schody na Trúbu. Po nich se vydáme nahoru. Zvonice po levé straně, svázaná s městskou hradební zdí, je zbytek již neexistujícího gotického kostela sv. Bartoloměje, který byl zrušen v roce 1782. U zvonice je přírodní amfiteátr, který od r. 1994 slouží kulturním účelům (mimo akce nepřístupný). Na vrcholu Zámeckého kopce - vyvýšenině jurské vápencové kry - vznikl ve 13. století hrad, v jehož blízkosti je doloženo slovanské osídlení od 1. pol. 13. století. Poprvé se hrad v písemnostech připomíná roku 1211. Dne 4. prosince 1359 povýšil markrabě moravský Jan Jindřich Lucemburský, bratr Karla IV., osadu v podhradí na město. Existence hradu je spojována se zeměpanskou správou území nebo s obranou zemských hranic. Z hradu zůstaly jen zbytky hradebního zdiva a válcová věž zvaná Trúba, která byla v roce 1903 rekonstruována podle návrhu architekta Kamila Hilberta; od té doby slouží jako rozhledna. Zachované úseky hradebních zdí se upravily, byly postaveny 2 hradní brány. Do opevnění u Trúby je vsazena mosazná pamětní deska významného propagátora města, MUDr. Adolfa Hrstky od sochaře Františka Juráně. V tomto areálu se zastavíme ještě u Jaroňkovy útulny. Pod věží Trúbou, na místě tzv. horního paláce, byla v roce 1925 přistavěna Jaroňkova útulna, která dodnes slouží vyčerpaným turistům k odpočinku a k nákupu suvenýrů. Protější roubený srub Hrstkova chata (dříve Rašínova), byl postaven jako turistická ubytovna v roce 1925, dnes je využíván jako restaurace. Hradební zdi jsou původní, opravované a nastiňují půdorys hradu Štramberka. Cestou kolem hradeb se dostaneme do Jaroňkovy uličky, štramberské "Zlaté uličky", která má v sobě kouzlo zašlých časů. Jsou zde zachovány bašty městského opevnění a roubené domy z přelomu 18. a 19. století. Zajímavá je studna s dřevěným roubením a rumpálem (hradní zdroj pitné vody) a mariánský sloup s Madonou z r. 1862. Pod uličkou (proti čp. 108) lze spatřit pískovcovou sochu sv. Jana Nepomuckého z r. 1738 (původně na náměstí).

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Eva Torčíková (Beskydy-Valašsko, a.c.r.) org. 132, 12.10.2006 v 14:54 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR