HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Plzeňsko [ Encyklopedické heslo ]

Plzeňsko

Nezaměnitelná vůně sladu a hořká chuť neopakovatelně sládnoucí na samém konci doušku? Plzeň - město, které dalo jménu pivu! Pět tisíc sto dubových kmenů zatlučených do bažiny, na nich vystavěný klášterní konvent využívající akumulování letního tepla a zdvojeného pláště budov ke zlevnění vytápění v zimě, to všechno již v 18. století? Také samonosné točité schodiště o půdorysu elipsy - ? Plasy a famózní barokní architekt Santini! Nejrozsáhlejší zřícenina středověkého hradu v Čechách a na Moravě, nad zlatonosnou řekou? Monumentální pevnostní architektura Rabí vévodí meandrům řeky Otavy a krajině, která bere dech malířům i milovníkům života v panenské přírodě!

Zavřete oči! Pokud slyšíte dudy a cítíte sladkou vůni povidel, tvarohu s vanilkou a máku, jste zase na Plzeňsku. Tentokrát v pohádkovém království tetřeva Matěje, území kdysi svobodných sedláků - strážců hranic Chodů, v kraji zdobených koláčů a svérázného folklóru. Je libo ochutnat pivo vařené z minerálky? Pak jedině v hospodě ve skále, kde se dřív vařilo i leželo, zrálo - Chodovar v Chodové Plané je co by kamenem dohodil od druhé největší jízdárny v Evropě, novogotické (novorenesanční?) stavby ve Světcích u Tachova - na Plzeňsku! A ještě jedno nej! Druhá v Evropě a třetí na světě co do velikosti prostoru je synagoga - no samozřejmě, v Plzni!

A samotná Plzeň? Už před tisícem let se kousek na jih od dnešní Plzně razily mince, stříbrné denáry Přemyslovce Jaromíra. Nejspíš se tudy vracel z jednoho ze dvou azylů v Německu - v roce 1004. Dnešní Plzeň je oblíbenou zastávkou na cestě z Mnichova nebo z Norimberka do Prahy - magnet se jmenuje Pilsner Urquelle, značka piva největšího a ve světě i doma nejznámějšího z tuzemských pivovarů. Desítky kilometrů sklepů vykopaných v podzemí v 19. století soupeří s jiným podzemím - nejrozsáhlejším zpřístupněným komplexem sklepů u nás, plzeňským gotickým podzemím. Bojíte se klaustrofobie? Vystoupejte tedy raději na nejvyšší kostelní věž u nás, 308 schodů do téměř stometrové výše (ochoz je pochopitelně nižší) na věž chrámu sv. Bartoloměje, a rozhlédněte se. Čtyři řeky kolem vás se spojí a vytvoří pátou, po níž na kánoi doplujete pohodlně až do Prahy .... Pomaleji, ale tisíckrát romantičtěji než po dálnici!

Město Plzeň bylo založeno na příkaz českého krále Václava II. roku 1295 na soutoku čtyř řek: Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy. Od počátku bylo důležitým obchodním střediskem na významné křižovatce cest do Norimberka a Řezna. Nahradilo obchodní osadu jižněji proti proudu Úslavy, o níž záznamy hovoří již v roce 967, ale podle nalezených pohřebišť bylo hradiště nad ní mnohem starší. Plzeň byla po Praze a Kutné Hoře třetím největším a nejvýznamnějším městem v Čechách.


Víte, že ... ?

K nejstarším stavbám v Čechách patří rotunda sv. Petra a Pavla ve Staré Plzni, v dnešním Starém Plzenci, která byla postavena v roce 976.

Jediné muzeum na světě dochované v původním středověkém právovárečném domě je plzeňské Pivovarské muzeum

V plzeňské ZOO můžete spatřit největšího žijícího zástupce varanů na zeměkouli - varana komodského, který se chová pouze v 8 zoologických zahradách na světě.

Nejvyšší kostelní věž v Čechách patří chrámu sv. Bartoloměje v Plzni a měří 102,26 metrů.

Druhá největší synagoga v Evropě a třetí největší na světě (po jeruzalémské a budapešťské) je Velká synagoga v Plzni.

V obci Dobřív na Rokycansku, v údolí Padrťského potoka, se uchoval vodní hamr v budově, která roku 1800 nahradila starší dřevěné objekty. V tomto hamru může návštěvník dodnes spatřit staré postupy zpracování železa.

V roce 1975 bylo mezi chráněné přírodní památky zařazeno Hromnické jezírko, severně od Plzně u obce Hromnice, se sytě červenou vodou. Jedná se o památku na činnost člověka - zdejší kamencová neboli vitriolová břidlice byla až do roku 1898 jediným světovým zdrojem pro výrobu dýmavé neboli české kyseliny sírové - jediného prostředku, který rozpouštěl indigo, přírodní barvivo na textil. Jezírko vzniklo závalem odvodňovací štoly po ukončení těžby břidlice; na dně jámy se vytvořila nádrž plná agresivních síranových vod - obsah síranu železitého a hlinitého dodává vodě červenou barvu a kromě toho znemožňuje veškerý život ve vodě.

Dýmky z březových kořenů - kasovky - mají svoje jméno po obci, v níž se vyráběly: Kasejovice, městečko na důležité křižovatce cest, založené roku 1264, dnes upoutá barokní radnicí, barokními a empírovými domy a barokní synagogou z 18. století.

Klášter v Kladrubech, benediktýnský, nejstarší v západních Čechách, založil v roce 1115 kníže Vladislav I. Ve 14. století patřilo klášteru 128 vsí a Václav IV. tady chtěl založit biskupství. Kostel Panny Marie, původně románskou baziliku, nejstarší část kláštera z roku 1233 (předchozí stavby byly dřevěné), přestavěl v letech 1712 - 29 J. B. Santini ve vzácném stylu barokní gotiky. Délkou (82 m) a výškou kupole (68 m) se řadí mezi největší chrámové prostory u nás. Při prohlídce může návštěvník spatřit mj. i lapidárium barokních soch M. B. Brauna ze zámku Valeč, Kladrubskou madonu z 15. století nebo několik místností věnovaných kultu sv. Jana Nepomuckého, který je populárnější v Latinské Americe než u nás.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Ne více než 8 minut pěší chůze od pivovaru Pilsner Urquell je právovárečný dům, ve kterém sídlí pivovarské muzeum. Je považováno za mimořádnou historickou památku celosvětového významu. Souhrou šťastných náhod se dům dochoval ve své původní podobě, proto si zde mohou návštěvníci prohlédnout původní gotickou sladovnu se studnou, hvozd na sušení sladu, valečku, lednici, dvoupodlažní sklepy i prostory bývalého šenku. Stovky unikátních exponátů dokládají historii vaření piva a kulturu pití piva. Nejstarším exponátem je 4.000 let starý egyptský džbán, jehož využití v praxi demonstruje model egyptského pivovaru.

Z podzemí do výšek - Plzeňské historické podzemí vznikalo postupně od 13. století a bylo dobudováno v průběhu 19. století. Jedná se o dvě až tři patra sklepů, které původně sloužily k uchovávání potravin nebo jako řemeslnické provozovny a vinopalny či sladovny. V neposlední řadě bylo podzemí účelově využíváno pro umístění technických zařízení, resp. pro odvodňovací a vodárenské štoly, kanalizaci a studny. Pod Plzní je ukryto více než 20 km chodeb.
Plzeňská věž na náměstí je přístupná veřejnosti. Z věže se Vám dostane zajímavého pohledu na celé město a jeho okolí.



Barokní putování okolím Plzně

Plasy
V malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, se nachází perla barokní architektury - komplex bývalého cisterciáckého kláštera. Roku 1144 vydal kníže, pozdější král Vladislav I., klášteru zakládající listinu. Současnou monumentální podobu získal areál kláštera až barokní přestavbou v letech 1661 až 1739, na které se podílel především stavitel J. B. Santini. Návštěvníci obdivují například expozici lékárenství, která navazuje na bohatou tradici v Plasích. Pro fyzicky zdatnější hosty je určena prohlídka funkčního barokního hodinového stroje z r. 1686 a barokní sýpka.

Mariánská Týnice (Mariánský Týnec)
Na okraji Kralovic ležících 40 km severně od Plzně a 11 km od kláštera v Plasích stojí monumentální komplex budov. Na kostel postavený na půdorysu rovnoramenného kříže navazuje krátkým spojovacím křídlem jednopatrová budova proboštství a ambit s bohatou freskovou výzdobou. Muzejní expozice v objektu bývalého proboštství přibližuje barokní umění, cechovní i zemědělskou výrobu, vesnický interiér a kuchyni 30. let 20. století.

Manětín
Perlou baroka západních Čech je město Manětín. Manětínský zámek byl po požáru přestavěn dle plánů Jana Blažeje Santiniho-Aichla. V zámku můžete vidět schodiště zdobené vázami Josefa Herschera z roku 1740. Nejkrásnější místností je zámecký sál, bohatě zdobený freskami Filipa Bornshlegela z Würzburgu. Sochař Josef Herscher vyzdobil město a jeho okolí řadou barokních plastik.

Kladruby
Od Plzně na západ, po dálnici D5 směrem na Rozvadov, u výjezdu do Stříbra odbočte k bývalému benediktýnskému klášteru Kladruby. Klášter byl založený ve 12. stol. knížetem Vladislavem I. na obchodní stezce mezi Prahou a Norimberkem. Nepřehlédnutelnou dominantou areálu je opatský chrám, přestavěný Janem Blažejem Santinim. V turistické sezoně můžete v Kladrubech shlédnout dva návštěvnické okruhy - klášterní a zámecký.


Další zajímavosti v kraji

Planá u Mariánských Lázní
Pod městem v bývalé štole, která má jméno "Štola Ondřej Šlik" (ten byl popraven roku 1621 v Praze na Staroměstském náměstí) je umístěno hornické muzeum. Štola byla vyražena v 16. století v době největšího rozkvětu dolování stříbrných rud v Plané a okolí. Návštěvníky zde provádí bývalí horníci z již zavřených uranových dolů v okolí Plané. Ve zdejších a okolních dolech se těžilo stříbro, měď, olovo a později uran. Poslední šachta na uran byla zavřena roku 1992.

Rabenstein neboli Havraní kámen (Rabštejn nad Střelou) je nejmenší město ve střední Evropě. Město má pouze 25 stálých obyvatel, gotický hrad, barokní zámek, klášter, barokní kostel a starobylý kamenným most střežený sochou sv. Jana Nepomuckého, starý pivovar, muzeum lidového stavitelství a židovský hřbitov.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 22.03.2005 v 11:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR