HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKI POLSKI FRANCAIS DEUTSCH ENGLISH ČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 23.11.2017
 

SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Katalog KUDY Z NUDY
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality

Kyselica - zelná polévka

Kyselica - zelná polévka

Ingredience:
1/2 litrový hrníček fazole
zeleninu: mrkev, petržel, cibulu, česnek a celer
sterilované nebo bečkové zelí / asi malou sklínku (1 litr)
trochu hřibů (čerstvých nebo sušených)
6 vajíček,
šlehačka,
2 lžíce hrubé mouky
Příprava:
Večer, den před vařením si opereme a zalijeme fazolu (asi 1/2 litrový hrníček fazole). Když chceme míň polívky, dáme míň fazole. Druhý den fazolu zalijeme a necháme ji vařit do měkka.Dáváme pozor, aby v ní stále byla voda, aby se nepřipálila. Fazolu dáme vařit do většího hrnce, nebo do něho pak budeme přidávat všechny potřebné věci na kyselicu a v něm pak hotová kyselica zůstane. Ještě do hrnce s fazolí dáme vařit zeleninu: mrkev, petržel, cibuli, česnek a celer.Zvlášť do druhého hrnce dáme vařit sterilované, nebo sudové zelí (asi malou sklínku, nebo zase jak chcete polívky více, tak můžete dát i celou větší sklínku)
Zelí musí být taky zalité vodou, aby se voda nevyvařila a zelí se nepřipálilo. Ale vždycky se musí zelí vařit zvlášť, nebo kdyby jsme ho vařili se zeleninou, tak by to moc dlouho trvalo, než by se zelenina uvařila.Zelí s vodou vaříme aspoň 45 minut a pak ho vylijeme i s tou vodou do hrnce s uvařenou fazolí..
Ještě v jednom kastrolku vaříme zvlášť trochu hřibů, čerstvých, nebo sušených. Ale pokud máte hřiby sterilované v plechovce, nebo ve sklence, tak ty můžete zrovna vysypat do hrnce s fazolí, ale slijte z nich pryč tu vodu.Nejlepší jsou hřiby praváky, ale můžou se použít i žampiony. Sterilované už nemusíte předem vařit.
V kastrolku s olejem si osmažím menší cibuli a až je zpěněná, tak do ní přidám trochu (asi 2 lžíce hladké mouky) a osmažím ji, aby byla zlatá a pak ji vylét do hrnce s fazolí a se vším co už tam mám.
Do hrnka si rozbiji asi 3 vajíčka, rozkvedlám je zase vidličkou a vyleji taky do všeho.Pak tam ještě přidám 3 vajíčka, uvařené natvrdo, zase protlačené přes kráječ na bramborový salát.Naposledy, co dám do kyselice je šlehačka, do které přidáme asi 2 lžíce hrubé mouky. Zase to vidličkou dobře rozmíchám a vyleji do kyselice.Všechno dobře promíchám a nechám to povařit. Pokud je kyselica hustá moc, přidám tam vody. Pokud je řídká přidám tam ještě trochu mlíka a v něm trochu mouky.

LOKALIZACE


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) 56, 10.05.2004 v 11:50 hodin
Copyright 1998-2017 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR